HomeLokatieArrangementenPrijslijstImpressie
 

 

Dicky's Theeschenkerij

Dorpsstraat 11
3927 BA  Renswoude

Telefoon: 0318 - 573 637 of 06 15 - 55 85 88
E-mail: dickyvanmourik@telfortglasvezel.nl

Klik hier voor een routebeschrijving

ALLEEN OPEN OP AFSPRAAK!

 
  

Dicky's theeschenkerij ligt direct aan het kerklaantje dat richting het Kasteelpark van Renswoude leidt, met het Kasteel van Renswoude en de koepelkerk van de Hervormde gemeente.

Het park om kasteel Renswoude ontstond na de herbouw van de Middeleeuwse ridderhofstad in 1654. De bouw van de kapel werd in 1639 voltooid naar het ontwerp van Jacob van Campen. Beide gebouwen werden gesticht door Johan van Reede die in 1623 de Heerlijkheid Renswoude verworven had.

De eerste afbeelding van het park komt voor op een vogelvluchtkaart uit 1698. Daarop ligt het kasteel in een rechthoekige gracht. Een rechthoekige vijver bevindt zich bij de duiventoren. De weg van Emminkhuizen naar Renswoude loopt achter het kasteel langs. De afsluiting van deze weg door aan de ene zijde het groene hek en aan de andere zijde het kerkhek, vond plaats toen de gracht om het kasteel en de vijver bij de duiventoren in 1816 samengevoegd werden tot een grote vijver.

De 18e eeuwse rechthoekige tuinaanleg aan de achterzijde van het kasteel, welke werd vastgelegd op een kaart van 1756, werd door de tuinarchitect Zocher veranderd in een romantisch park.
Aan de voorkant bleef de oorspronkelijke tuinaanleg bewaard. Markant onderdeel hiervan is het in 1708 aangelegde Grand Canal. Oorspronkelijk was hier al een watergang gegraven om de doorstroming van de gracht om het kasteel met beekwater te bevorderen. Het verval tussen de achterzijde van het Grand Canal en de achterzijde van de kasteelvijver is ca. 1 meter. Op die manier was het mogelijk om in het park watervallen aan te leggen. Door het kanaliseren van de beken is deze doorstroming verdwenen. Momenteel wordt onderzocht hoe de oude situatie hersteld kan worden.

 

Het kasteel vererfde in 1754 op de familie Taets van Amerongen en is thans eigendom van de familiestichting. Het wordt bewoond door ondermeer verschillende familieleden.
Informatie: 0318 571 646.

Copyright (c) 2004 My Company. All rights reserved.